Rust & Relax

Heyyy… het is weer tijd voor een ‘psychologisch’ artikeltje. 🙂 Vandaag wil ik het hebben over het thema ‘rust & relax’. Sommige zitten volop in de examens, anderen moeten er nog aan beginnen (ik…), en de eindejaarsfeesten komen eraan. Uiteraard is dat laatste super leuk, toch is het ook wel een drukke periode. Daarom wil ik met dit artikel even benadrukken hoe belangrijk het is om wat tijd voor jezelf te nemen.

Enkele weken geleden werd het mij even teveel… ik had zoveel werk en erg vaak last van migraine. Op een avond kreeg ik echt een zeer zware migraine aanval en uiteindelijk stortte ik in… Een duidelijk signaal van mijn lichaam dat het niet meer ging. Ik ging ermee naar mijn dokter, en werd een tijdje thuis gezet, de diagnose was ‘ernstige oververmoeidheid’. De zware migraine was een signaal van mijn lichaam dat het niet meer ging, ik was te lang doorgegaan…

Ondertussen voel ik me gelukkig al heel wat beter, ik ben doorverwezen naar een stress- en relaxatiecoach en zij helpt me echt heel goed. De focus ligt op het in balans krijgen van lichaam en geest. Elke sessie hebben we een kort gesprek, doen we ademhalingsoefeningen en yoga, en daarna masseert ze mij. Dat laatste is uiteraard het leukste moment. 😉 Dan kan ik helemaal ontspannen, terwijl zij de pijn van de spanning uit mijn lichaam masseert. Ik ben ondertussen 4 keer geweest en ik voel al wat resultaat.

Het is voor mij een heel traject waarbij ik echt moet leren om af en toe aan mezelf te denken. Helaas is dit iets typisch voor onze huidige maatschappij, we moeten constant maar meer doen, en vooral blijven gaan. Wat we vergeten is dat we dit niet zo lang kunnen volhouden… We zijn veel sterker wanneer we af en toe even een pauze inlassen, een moment van rust & relax.

De moed van impterfecties

Tijd nemen voor jezelf is essentieel om gelukkig te zijn, net zoals soms eens even niks doen. Het lijkt misschien vreemd, maar wanneer was de laatste keer dat jij gewoon niks deed? Eigenlijk is dit heel goed, zo nu en dan eens niks doen. 😉 Daarbij hoort dan ook even ‘neen’ zeggen tegen sociale media. Dit zorgt er namelijk voor dat we constant triggers binnen krijgen. Ik probeer zelf ook om niet constant op mijn smartphone te zitten, en ja ook ik vind dit moeilijk. Maar het begint beter te lukken, ik probeer 1 uur voor ik ga slapen mijn gsm al weg te leggen. Het is opvallend hoe ik de laatste tijd steeds sneller in slaap val.

Wat mij ook helpt om te ontspannen is ASMR filmpjes. Kent iemand van jullie dit al? Ik zou zeggen zoek het eens op op YouTube en geef het een kans. 🙂 Er is een heel scala te vinden aan filmpjes waarbij iemand met geluiden probeert om je te ontspannen, dit kan door te fluisteren maar ook door bepaalde krakkende of tikkende geluidjes. Het klinkt misschien allemaal wat raar, maar zoek het eens op. 🙂 Ik word er soms ook echt rustig van.

De yoga- en ademhalingsoefeningen die ik leer van mijn coach helpen me ook enorm, ik probeer er elke dag wat tijd voor te maken. Zeker die ademhalingsoefeningen, die doe ik drie keer per dag. Je kan deze dan ook overal doen, het belangrijkste is dat je leert hoe de buikademhaling werkt. Deze oefening kan je heel gemakkelijk implementeren in je dag.

Een laatste dingetje dat mij helpt zijn geuren. 🙂 Misschien zijn sommigen onder jullie wel vertrouwd met ‘aromatherapie’. Ik heb voor mezelf ontdekt dat er enkele geuren zijn die me rustig maken. Namelijk lavendel, heel gekend ervoor, deze gebruik ik vooral wanneer ik ga slapen aangezien dat ik er ook moe van word. Maar ook zoete mandarijn geur helpt me enorm, zeker in combinatie met munt. (zoals in de handcréme van Rituals, die je ziet op de foto)

Handcréme rituals

Ik hoop via dit artikel jullie warm te maken om af en toe een momentje van rust toe te laten. Sta eens even stil bij jouw leven, hoeveel tijd heb jij voor jezelf? Kan dit beter? Misschien wel, ik zou zeggen leer soms eens los te laten. Ik weet dat dat niet gemakkelijk is, ik ben zelf ook volop aan het leren. We moeten onthouden dat niemand perfect is, en dat we dat ook echt niet moeten zijn. Zo legt Brené Brown mooi uit in haar boek; De moed van imperfecties, ik schreef er eerder een artikel over. Dit boek kan zeker ook helpen om bewuster te gaan leven.

Hopelijk lezen jullie dit artikel op een momentje dat je even nam voor jezelf, als iemand vragen heeft over dit thema of er iets over kwijt wilt. Daar is zeker ruimte voor. Ik wil er graag een open thema van maken. Onze maatschappij heeft gelukkig ook mooie kantjes, namelijk dat we er allemaal samen zijn om er het beste van te maken. Laat ons samen even tijd nemen voor wat rust & relax.

 

Wat heel moeilijk is, en erg helpt,
is niet langer proberen perfect te zijn,
maar proberen jezelf te zijn. 

– Anna Quindlen –

Nemen jullie vaak een momentje voor jezelf? Wat doen jullie dan?

Veel liefs,
Sofie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *