Durven springen – Interview met Anke en Isabel van CÎME

©STUDIONUNU

Eind september hadden Sofie en ik de kans om een gesprek te voeren met Anke en Isabel, de oprichters en drijvende krachten achter CÎME. CÎME is een Belgisch skincare merk met de nadruk op volledig natuurlijke producten die ecologisch en ethisch verantwoord zijn. (Lees zeker Sofies laaiend enthousiaste reviews over de Rosée de Roses lotion, de Dry Oil, de Green Tea Therapy body lotion en de Daisy Delight gezichtscrème!) Anke en Isabel, goede vriendinnen en beiden ex-advocaten, maakten zo’n vijf jaar geleden de sprong in het diepe en stampten intussen een steeds bloeiender bedrijf uit de grond. We ontmoetten de dames aan hun kantoor in Brussel en konden nog van het laatste zomerzonnetje genieten terwijl we onze vragen op hen afvuurden. Het werd een inspirerende babbel met twee gedreven vrouwen met een duidelijke passie voor wat ze doen.

Kunnen jullie ons jullie inspiratieverhaal nog eens vertellen? Hoe is alles begonnen?

Anke: Het allereerste begin was toen we in ons voorlaatste jaar rechten zaten. Na een examen tijdens het uitblazen begon het met gewoon wat dromen onder vriendinnen. We merkten dat we op dezelfde golflengte zaten en dat we het diploma rechten eerder als een back-up zagen. Als we echt onze droom wouden waarmaken, zagen we meer iets creatiefs. Die dag sloten we een pact dat als we ooit iets zouden beginnen, we dat samen zouden doen.

We waren net één jaar aan het werk als advocaat toen ik met mijn papa naar Ladakh, India ging. Tijdens die trektocht is het concrete idee ontstaan. Voor mij was dat heel inspirerend, zo in de hoogte en met de zuiverste natuur om je heen. Mijn papa speelde daar een belangrijke rol in, aangezien hij lang geleden begonnen is met een project in Nepal rond planten die in de Himalaya groeien. Hij zag die dan terug op onze wandeling en wou dat verder onderzoeken in zijn labo. En ik droomde nog steeds van iets anders dan advocatuur. Dus daar aan het kampvuur zijn dan wat ideeën ontstaan. Nadat mijn papa verder onderzoek deed in zijn labo, ontdekte hij dat dit hele sterke planten zijn, wat ook wel normaal is gezien de hoogte die de planten moeten trotseren om daar te overleven. Ze zitten boordevol vitamines en antioxidanten. En zo kwam het idee om een huidproductenlijn te ontwikkelen rond die planten.

Bij een van onze volgende lunches heb ik dat dan verteld aan Isabel. Ook zij was meteen enthousiast. En zo ging de bal aan het rollen.

Als twee vriendinnen de grote sprong maken om een onderneming te starten, is waarschijnlijk niet altijd even makkelijk. Hoe hebben jullie dat ervaren?

Isabel: Het was wat dubbel. Wij dachten er al langer over, maar de reactie van de omgeving was zo wat typisch. Mensen die zeggen: ‘Een advocaat verdient goed, je hebt die zekerheid en je hebt daarvoor gestudeerd. Ga je dan nu zo’n risico nemen?’ Ze bedoelden dat wel goed, maar echt motiverend werkt dat niet. Maar we kregen ook wel enthousiaste reacties naast de meer conservatieve. En dat verandert als je langer bestaat. Nu vindt iedereen dat ze van in het begin positief waren. (lacht)

Anke: Dat goede advies kwam ook op een moment dat wij daar al voorbij waren. Voor we met de ontwikkeling startten, hebben wij ook veel getwijfeld. Maar dan hebben we beslist, en hebben we twee jaar lang aan onze producten gewerkt. Dan was dat punt van twijfel voorbij voor ons.

Isabel: (knikt) Ja, voor ons was dat punt dan al voorbij. We hadden ook twee jaar lang niet gecommuniceerd dat we producten aan het ontwikkelen waren. Dus dat voelde anders aan voor ons.

Anke: Plus ja, we konden toch al niet meer terug. (lacht)

Isabel: Dat was wel vriendelijk dat advies, maar ja, de potjes stonden er al. (lacht)

cime2017-studionunu-51©STUDIONUNU

Hoe verdelen jullie de taken? Loopt jullie samenwerking?

Isabel: Wel, ze zeggen dat als tip: start niet met familie of vrienden. (lacht) Maar het was ons eigen idee, dus dat wouden we ook echt. Voor ons is het positief uitgedraaid; we horen wel van anderen dat het soms mislukt. Dat je moet stoppen, en dat kan wel pijnlijk zijn dan. Dus we hebben geluk. Wel word je minder close vriendinnen merken we. Op een vrije dag bel je elkaar niet meer op om samen iets te doen, wat wel spijtig is. Maar we hebben wel nog een grote gemeenschappelijke vriendengroep, dus zo zien we elkaar ook vriendschappelijk. Het grote voordeel is dat we samen over meer dan enkel business kunnen praten. Dat is echt positief.

Anke: (knikt) Het grootste voordeel vind ik dat je die persoon echt kent en dus kan vertrouwen. En dat we op dezelfde golflengte zitten. Want ik denk niet dat dat altijd even makkelijk is om te creëren, om dat in een businesspartner te vinden.

Het grootste voordeel is dat je die persoon echt kent en dus kan vertrouwen. En dat we op dezelfde golflengte zitten. Want ik denk niet dat dat altijd even makkelijk is om te creëren, om dat in een businesspartner te vinden.

Isabel: Ja, en ik denk ook dat het goed is dat we met twee zijn. Want om dit zo alleen te moeten doen… (werpt Anke een tekenende blik toe) Om te beginnen zouden we veel minder ver staan, want we zijn nu allebei meteen fulltime begonnen. Plus er is altijd wel iemand die iets beter kan of beter kan relativeren of zo. Ik zou eigenlijk niet weten of er zoveel fun aan is dit alleen te doen.

Anke: Nee, ik denk ook niet dat één van ons dit alleen zou hebben gedaan.

Isabel: Dus je moet gewoon geluk hebben dat je iemand vindt waarmee het klikt. Wat wij als voordeel zagen, is dat we dezelfde achtergrond hebben. Vaak wordt de raad gegeven dat niet te doen, om meer compatibele karakters samen te zetten. Maar dat is geen probleem bij ons omdat we ook snel zagen wat wie lag. Veel doen we fifty-fifty. De verdeling van de taken is voor de rest zo op een natuurlijke manier gegroeid.

cime2017-studionunu-166©STUDIONUNU

Een vraag die jullie waarschijnlijk vaak krijgen, vanwaar de naam CÎME?

Anke: Cîme is het Franse woord voor top en verwijst zo ook naar de Himalaya. Maar eerlijk gezegd hebben we die naam niet zelf bedacht. Ik denk dat het iemand uit de omgeving van mijn papa was. Want je moet eigenlijk al Franstalig zijn om het woord te kennen.

Isabel: Het is met een hoedje geschreven en dat staat dan zo voor een bergje. Ook om die reden was het echt wel een dankbaar woord. Het idee is ook dat je het zowel in het in Frans, Engels als Nederlands goed kan uitspreken. Hoewel het wel geregeld fout uitgesproken wordt. (lacht)

Anke: Het raarste dat ik ooit gehoord heb was ‘Chi-may’. (lacht)

Hoe pakken jullie het aan om naamsbekendheid te verwerven en te vergroten voor jullie merk? Speelt sociale media daarin een belangrijke rol?

Isabel: Ja, zeker. Wat ons onderscheidt is dat we een jong en klein merk zijn. We hebben een kleiner marketing budget, dus we moeten het creatiever aanpakken. Toen we begonnen was het volop crisis. We merkten dat weinig winkels geïnteresseerd waren in nieuwe merken. Niemand zat op een nieuw merk te wachten. En dus beslisten wij om het andersom te doen. We moesten ervoor zorgen dat de vraag van de klant komt, zodat de klant het product wilt en er in de winkel gaat naar vragen. En dan hebben we snel de kracht van ons merk opgemerkt, want er zit echt een heel verhaal achter. We merken dat dat echt ingaat op de tijdsgeest van nu. Dat je de mensen achter het product kent, we zijn ook heel zichtbaar bij ons merk. Daarnaast ook de samenwerking met lokale boeren erachter, de scholenprojecten die we steunen, het feit dat het bio is,…

De bedoeling van ons merk is dat als mensen een product kopen, het hun echt een goed gevoel geeft. Dat wanneer ze het smeren, ze weten dat ze er meer dan enkel zichzelf blij mee maken.

De bedoeling van ons merk is dat als mensen een product kopen, het hun echt een goed gevoel geeft. Dat wanneer ze het smeren, ze weten dat ze er meer dan enkel zichzelf blij mee maken. We merkten dat door dat verhaal naar voor te schuiven de pers daar ook op inging, en dat we zo de vraag konden creëren. Sociale media is ook een makkelijk medium om je persoonlijk verhaal te vertellen. En ik denk dat daardoor mensen het gevoel hebben dat we niet zomaar een zwarte vlek zijn, maar echt een concreet bedrijf waar ze een echt team achter zien. En via de sociale media zien ze wat wij doen, dat zorgt voor een bepaalde connectie.

Anke: We zijn daar ook wat van geschrokken, dat ze vooral ons persoonlijk verhaal leuk vonden. Dat hadden we eerst niet gedacht. We dachten te focussen op de Himalaya en onze schoolprojecten enz. Maar een journalist gaf het advies om te focussen op onze carrièreswitch. Wij dachten eerst dat dat wat raar was om het daarover te hebben, zo twee advocaten die dan opeens crèmekes gaan verkopen. (lacht) Maar hij heeft gelijk gekregen.

Ecologie is ook heel belangrijk voor jullie. Is er een specifieke reden voor die geëngageerdheid met het welzijn van onze planeet?

Isabel: Dat was eigenlijk de basis vanaf het begin. We hadden meteen gezegd dat het én biologisch en ethisch moest zijn. Eén van de redenen is dat veel bedrijven erover spreken, maar weinigen doen er echt iets mee. Ze schenken wel aan goede doelen, maar dat is vaak eerder een mediastunt. Wij wouden met CÎME aantonen dat het kan. Dat je een winstgevende, duurzame onderneming kan starten die ethisch verantwoord is. De manier waarop wij zijn opgebouwd, is hoe groter wij worden, hoe meer impact we kunnen hebben in Nepal, waar we onze grondstoffen volledig fair trade aankopen. En zo is dat een win-win. We willen tonen dat als wij het als klein bedrijf kunnen, dat het zeker mogelijk moet zijn voor grotere spelers. Dat is dan ook onze droom: dat alle cosmetica ecologisch en natuurlijk zou zijn. Misschien wel wat pech voor onze sales dan… (lacht) Maar het is wel een idee waar we heel sterk in geloven.

cime2017-studionunu-142©STUDIONUNU

We lazen op jullie website dat jullie voor jullie producten gebruik maken van eeuwenoude tradities vermengd met moderne technieken. Hoe gaat die combinatie in zijn werk?

Anke: Een voorbeeld daarvan is onze Chiuri boter. Dat is een plantaardige boter die in Nepal al lang gebruikt wordt. Onder andere voor te koken, maar vooral voor hun huid en haar, en dan specifiek voor de droge huid, ook tegen wondjes en om te beschermen tegen de zon. Ze gebruiken dat daar al superlang, maar in Europa kent niemand dat. Wij eerst ook niet.

Het is een boter die geperst wordt uit een soort noten. In Nepal deden ze dat nog heel traditioneel. Ze gaan eerst die noten vermalen, stomen, en dan tussen twee houten balken uitpersen. Wanneer dat dan stolt, krijg je die boter. Toen we die Chiuri boter analyseerden, bleken de inhoudsstoffen heel erg vergelijkbaar met palmolie, wat heel veel gebruikt wordt in cosmetica, maar ecologisch fel onder vuur ligt. Dat vonden we heel interessant. We wij zijn die technieken dan gaan optimaliseren, dus het wordt zo niet meer uitgeperst. Er staat nu een droogserre, waar de nootjes worden gedroogd en de persmachine perst de olie eruit. Dat is dus één van de projecten met lokale boeren met wie we samenwerken. Enerzijds hun kennis en anderzijds de onze, en zo proberen we elkaar te versterken.

Dus jullie hebben waarschijnlijk ook een aantal mensen ter plaatse in Nepal die eraan meewerken?

Anke: Ja, enerzijds onze boeren en dan wat mensen die het dagdagelijks organiseren. En mijn papa gaat één keer per kwartaal naar daar. Die spreekt ook nog Nepalees van toen hij daar woonde, dus dat is heel praktisch.

Isabel: Anke en ik mogen niet zo vaak, het is eerder Walter. (lacht)

Anke: (lacht) Maar het staat voor volgend jaar op de planning als alles goed gaat.

Wij vinden het prachtig dat jullie met jullie bedrijf schoolprojecten in Humla, Nepal steunen. Vanwaar kwam die keuze?

Isabel: Het project dat we steunen heet ‘Little Doctors’, een project dat we allebei superleuk vinden. Dat is in Humla, een heel arme regio in het Noorden van het land. De kindersterfte is er 1/3, door vele ziektes die bij ons zelfs niet meer bestaan, zoals lepra. Het project is van een Schots-Nepaleese NGO. Wat er heel erg leuk aan is, is dat het Nepalees is. Het wordt daar georganiseerd door Nepalezen zelf, dus het is heel lokaal.

Kindjes van het vijfde en zesde leerjaar krijgen drie maanden les over de basisprincipes van hygiëne, gezonde voeding en eerste hulp. Ze leren over het belang van je handen wassen bij toiletgebruik, of hoe je zeep of tandpasta maakt van planten in de buurt, of hoe je tekenen van lepra kan herkennen. Na drie maanden hebben ze een grote test en als ze slagen, krijgen ze een doktersjasje en een diploma. Dan worden ze de kleine doktertjes van het dorp. Wij financieren zo een paar klasjes per jaar en ook de EHBO-kit die ze krijgen. Het leuke is dat dit al langer bestaat dan wij, en zo zien we echt wel de resultaten ervan. Ze werken ook heel transparant, we zien echt waar het geld naartoe gaat, iets wat wij heel belangrijk vinden ook voor de verantwoording naar de consument toe.

Even iets helemaal anders… Achter welke quote staan jullie?

Anke: Oei, dat vind ik moeilijk. We hebben dat al eens voorgehad en dan wisten we het ook niet en zijn we dat gaan opzoeken. Maar ik weet ze niet meer. (lacht)

Je kan er heel veel over nadenken, maar op een dag moet je het gewoon doen. Gewoon ervoor gaan.

Isabel: (denkt even na) Ah ja, misschien over het durven springen. Dat als je een ondernemingsidee hebt, het belangrijk is dat je heel veel afwegingen maakt, analyses, financiële plannen, maar op een bepaald moment moet je het gewoon doen. En wij zijn echt zeer tevreden. Soms vragen mensen of we geen spijt hebben dat we geen advocaat meer zijn. Hoewel we nu al langer dit doen dan dat we ooit advocaat geweest zijn. Maar dus, nee, we hebben nog nooit spijt gehad van onze keuze. We zijn heel blij dat we gesprongen zijn. Je kan er heel veel over nadenken, maar op een dag moet je het gewoon doen. Gewoon ervoor gaan. Want het gaat altijd een risico zijn, en je gaat nooit zeker zijn dat het lukt. Maar wij denken dat je beter spijt kan hebben van iets dat je geprobeerd hebt en niet gelukt is, dan van iets dat je niet geprobeerd hebt.

Wie zijn jullie voorbeelden?

Isabel: (denkt even na) We zitten in redelijk veel netwerken enkel voor vrouwen, en eigenlijk is dat wel tof. Daar ontmoet je heel veel vrouwen die echt zeer gemotiveerd en dynamisch zijn. En die dingen doen waarvan je denkt: ‘Wauw, dat is super tof!’ En dat werkt heel motiverend.

Anke: Ja, na zo’n avond heb je altijd extra veel zin om er zelf voor te gaan.

Isabel: En ook door het werk dat we doen, ontmoeten we heel veel inspirerende, leuke mensen. Bijvoorbeeld heel veel jonge, kleine merkjes. Of mensen die zelfstandig een project zijn gestart. Dat is altijd wel een sjot onder uw kont om zeker ervoor te gaan, een tandje bij te steken. Dan denk je: ‘Goh, die doen het toch wel goed! Dat moeten wij ook doen.’

En dus vooral als rode draad, mensen die hun droom durven te volgen. Mogen we het zo stellen?

Isabel: Ja, ik denk dat dat het meest inspirerend werkt, mensen die ook voor hun droom durven gaan en zo wat met vallen en opstaan, effectief het risico durven nemen. En dus niet altijd de makkelijkste weg nemen. Werkt zeer inspirerend, en geeft ook goede moed voor andere ondernemers.

cime2017-studionunu-151©STUDIONUNU

Hebben jullie tips voor jonge mensen die een eigen onderneming willen starten?

Anke: Investeren in sales opleidingen voor jezelf. Je kan wel iemand extern aantrekken, maar dat kost veel geld. Wij hadden dat onderschat, en wat denk ik veel ondernemers onderschatten, is dat je op een moment echt op weg moet gaan met je producten. En als je dat nog nooit hebt gedaan, dan is dat wel wat intimiderend.

Isabel: Omdat ook veel ondernemers denken: ‘Ik ben heel lang bezig met mijn product en ik vind dat zelf geniaal, en nu gaat iedereen daarop zitten wachten. Ik ga een website maken en dan gaat iedereen dat massaal vinden. Dat gaat zichzelf verkopen.’ En dat is totaal niet. Als je je product zelf niet aan de man brengt, weet niemand dat het bestaat en dat hij of zij dat wilt. En dat is echt een moeilijkheid, ongeacht de sector waarin je zit. Je moet het verkocht krijgen, dat is het belangrijkste.

Een andere tip is dat het wel interessant is om naar advies van anderen te luisteren, maar dat je toch vooral je goesting moet doen. Je kan er wel naar luisteren en rekening mee houden, maar je moet toch vooral je eigen fouten maken.

En dan tot slot, wat zijn jullie plannen voor de toekomst?

Anke: We willen volgend jaar veel nieuwe producten lanceren, waar we nog niet veel over kunnen vertellen. (lacht) Maar we zijn met heel veel nieuwe, spannende dingen bezig.

Isabel: Allemaal leuke dingen, echt waar! En wat natuurlijk ook onze bedoeling is, is dat we de projecten in Nepal kunnen laten groeien. En dat hangt natuurlijk ook vast aan onze groei, hoe groter wij worden, hoe groter zij kunnen meegroeien. We willen binnen dit en vijf jaar voor vijfhonderd gezinnen een vast inkomen bieden. Nu zitten we tussen de vijftig en zestig, dus ja, we hebben nog wel wat werk voor de boeg. Maar dat is zowat onze doelstelling wat Nepal betreft.


Een lijst met verkooppunten waar CÎME verkrijgbaar is, vind je hier. Neem ook zeker eens een kijkje op hun website!

Alle rechten op de foto’s in dit artikel zijn voorbehouden aan de fotograaf, STUDIONUNU.

Zijn jullie ook zulke grote fans van dit fantastische merk van eigen bodem?

Veel liefs,

Sofie en Lien

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *