Teju Cole – Blind Spot

Vandaag deel ik met jullie een erg bijzonder boek. Ik kreeg dit boek voor Kerstmis en wat was ik blij dat het voor mij onder de kerstboom lag! Het stond namelijk al een hele tijd op mijn verlanglijstje. Ik heb het over Teju Coles laatste boek, Blind Spot.

Dat boek sprak me meteen aan toen ik erover hoorde, en ook nu weet ik al dat dit een boek zal worden waar ik nog vaak naar zal teruggrijpen. Ik heb geen enkel ander boek in mijn collectie waarmee het te vergelijken valt. Het boek bestaat namelijk uit een collectie eigenaardige foto’s, vergezeld van korte stukjes tekst. Samen levert dat een bijzondere kijk op op soms heel erg alledaagse, tragische, of wondermooie elementen van het leven. Het boek geeft je als het ware een inzicht in het creatieve proces van Teju Cole zelf.

Teju Cole is een Amerikaanse schrijver en fotograaf. Hij is onder meer de auteur van de gelauwerde roman Open City. Daarnaast is hij gekend om zijn essays, een aantal daarvan zijn bijvoorbeeld gebundeld in zijn essay collectie Known and Strange Things.

In Blind Spot neemt Cole je mee op een reis doorheen de grote verscheidenheid aan plaatsen die hij zelf doorheen de jaren bezocht. Dat gaat van een park in Berlijn tot een kerk in Lagos of een parking in hartje New York. De landschappen die Cole fotografeert variëren van heel stedelijke gebieden tot verarmde buitenwijken tot elders dan weer de pracht van de natuur.

dav

Cole heeft een heel erg unieke manier van vertellen en in de korte essaystukjes die de foto’s in dit boek vergezellen komt dat uitstekend tot uiting. Wanneer je de tekstjes bij de foto’s leest, komt er zo veel meer betekenis die in de foto’s zit naar de oppervlakte.

Een rode draad in de collectie is dat de landschappen die Cole fotografeert vaak op het eerste gezicht erg alledaags of onbeduidend lijken. Maar door middel van Coles unieke, creatieve blik blijven ze dat allerminst.

sdr

En dat vind ik net het mooiste aan deze collectie. Teju Cole heeft een uitgesproken voorkeur voor de kleine dingen des levens. Zijn aandacht gaat uit naar marginale buurten of personen. Ook zoomt hij in op het alledaagse lijden dat in de snelle, hoogtechnologische wereld van vandaag vaak aan onze aandacht ontsnapt. Door de originele combinatie van zijn persoonlijke foto’s en de korte essays geeft dit boek je de tijd om even stil te staan. Om dieper te kijken en dieper na te denken dan enkel het oppervlakkige.

dav

Het boek vormt zo een ware ode op de persoonlijke waarneming. Een ode op de associaties die beelden bij iemand oproepen en de diepere betekenissen die erachter verscholen kunnen zitten. Een prachtig boek voor al wie houdt van fotografie, van schrijven, of wie nu gewoon heel erg nieuwsgierig is!

Wat kregen jullie zoal voor Kerstmis?

Veel liefs,

Lien

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *