Penguin Moderns

Dit voorjaar bracht Penguin een nieuwe collectie miniboekjes uit. Dit keer zijn het Penguin Moderns. 50 titels uit de moderne literatuur, van Martin Luther King Jr. tot Wendell Berry. Ik ben alvast grote fan van deze nieuwe collectie. Ik deel vandaag met jullie tien boekjes uit deze reeks die het hoogst op mijn lijstje staan en die ik het meeste aanraad. Waarschuwing: de boekjes zijn enorm verslavend en het kiezen is vrijwel onmogelijk!

Penguin bracht voorheen ook al de serie ‘Little Black Classics’ uit. Dat zijn eveneens van die kleine boekjes in zakformaat, waarin keuze is uit een hele reeks titels. Daar ging het dan om – de titel doet het al vermoeden – klassiekers uit de literatuur. Dit keer brengt Penguin dus een nieuwe reeks uit met de focus op moderne schrijvers.

Net als de Little Black Classics, genieten ook de Penguin Moderns van een heel sober design. De boekjes zijn uitgevoerd in de kenmerkende eau de Nil kleur, die je kent van de meest recente uitvoering van grote broer, de fullsize Moderns van Penguin. Leuk detail: elk boekje etaleert op zijn eerste pagina een pakkende quote uit het werk.

Het gaat om vijftig verschillende titels, die zowel fictie als non-fictie en zowel proza als poëzie omvatten. De keuze is echt enorm verscheiden en dat vind ik dan ook meteen het sterkste punt van deze hele collectie. Dankzij het zakformaat zijn de boekjes niet alleen enorm schattig, maar ook ideaal als inleiding tot auteurs die je nog nooit eerder las. Je krijgt als het ware een proevertje van hun werk. Daarna kan je dan beslissen of je meer van die auteur wil lezen of niet.

Extra voordeel is dat deze handige boekjes zodanig klein zijn dat ze zelfs in de kleinste handtas passen. Ideaal voor korte ritten met het openbaar vervoer of van die andere korte, dode momenten doorheen de dag.

Tien toppers

Je hoort het, ik ben helemaal verkocht aan deze nieuwe reeks! Ik geef jullie dan ook graag mijn lijst mee van tien titels uit de reeks die ik het liefst wil lezen/al gelezen heb. De lijst is uiteraard persoonlijk en getuigt van mijn persoonlijke interesses, voorkeuren en hiaten in mijn kennis. Hoe dan ook kan ik jullie deze tien titels alvast warm aanbevelen.

  1. Omdat het enorm inspirerend is: Martin Luther King, Jr. – Letter From Birmingham Jail
  2. Omdat twee hoofdstukken minder schrikwekkend is (dan het hele boek): Betty Friedan – The Problem that Has No Name
  3. Omdat het ook vandaag nog heel erg relevant is: George Orwell – Notes on Nationalism
  4. Omdat het geschreven is vanuit het perspectief van een hond/filosoof: Franz Kafka – Investigations of a Dog
  5. Omdat het proza wondermooi is: Clarice Lispector – Daydream and Drunkenness of a Young Lady
  6. Omdat het horizonverbredend is: Chinua Achebe – Africa’s Tarnished Name
  7. Omdat de titel voor zich spreekt: Audre Lorde – The Master’s Tools Will Never Dismantle the Master’s House
  8. Omdat het een ontroerend pleidooi voor een tragere wereld is: Wendell Berry – Why I Am Not Going to Buy a Computer
  9. Omdat ik meer Japanse literatuur wil lezen: Yuko Tsushima – Of Dogs and Walls
  10. Omdat het geschreven is door de koningin van de spanning: Daphne Du Maurier – The Breakthrough

Ongetwijfeld zijn ook de andere veertig boekjes uit de reeks het lezen meer dan waard. En al even ongetwijfeld zal ik er nog een heel aantal bijkopen omdat ik mijn nieuwsgierigheid niet langer de baas kan.

De officiële site van de Penguin Moderns vind je hier.

Zijn jullie ook fan van de Penguin Moderns? Welke raden jullie aan?

Veel liefs,

Lien

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *