Christmas Gift Guide: Dog Books

In mijn vorig artikel vertelde ik jullie al over Pippa, onze puppy, en kwam mijn ware aard van crazy dog lady al boven. (Dat lees je hier.) Vandaag schrijf ik weer een artikeltje voor de hondenmensen onder jullie. Ik deel met jullie namelijk mijn favoriete hondenboeken. Als echte crazy dog lady kan ik het me natuurlijk niet laten om doorheen de jaren een ware verzameling van boeken over die trouwe viervoeters samen te sprokkelen.

Ben je zelf een grote hondenliefhebber of ken je iemand die verzot is op honden, dan kan je uit dit artikel misschien nog wat inspiratie halen voor een leuk cadeau voor onder de kerstboom. Je doet elke hondenliefhebber vast wel plezier met een van deze superleuke boeken. En om te bewijzen dat iedereen hondenvriend kan zijn, stelde ik een lijstje samen met heel uiteenlopende boeken, voor elke soort hondenliefhebber wat wils!

Voor de beginnende encyclopedist:

Big Dogs, Little Dogs: A Visual Guide to the World’s Dogs – Jim Medway

wp_20171107_145-800x450

Als eerste het grootste boek van de hoop, en ook het grootste boek uit mijn hele boekencollectie want dit boek is echt gigantisch. Het is een prentenboek met leuke tekeningen van vrijwel alle hondenrassen. Per pagina staan de honden gegroepeerd per groep zoals herdershonden, werkhonden, enzovoort. Leuk voor als je je kennis over de verschillende hondenrassen nog eens wat wil bijschaven. En ook een ideaal cadeau voor kinderen. (Kwestie van meteen met de brainwashing ‘gij zult een hondenmens worden’ te beginnen.)

wp_20171107_149-2-800x450


Voor de artiest:

The Book of the Dog: Dogs in Art – Angus Hyland en Kendra Wilson

wp_20171107_134-800x450

Next up hebben we The Book of the Dog. Dit boekje is een van mijn lievelingsboekjes om door te bladeren. Het is een verzameling van schilderijen en illustraties met als gemeenschappelijk onderwerp (je raadt het nooit): honden. Hier staan de meest prachtige portretten in van allerlei soorten honden, van groot tot klein, van gracieus tot grappig. Allemaal krijgen ze hun plaats in deze prachtig samengestelde collectie. Kunstliefhebbers zullen hier een aardige kluif aan hebben. (Pun intended.)

wp_20171107_138-2-800x450


Voor de dichter:

Doggerel: Poems About Dogs – Everyman’s Library Pocket Poets

wp_20171107_030-800x450

Als volgende, en voor de verandering, boeken met echte woorden in plaats van prentjes. Doggerel is een verrukkelijke verzameling van poëzie over, aan, en zelfs door (of toch bij benadering) honden. Dit boek is dan ook het ideale cadeau voor de poëzieliefhebber onder je hondenvrienden. Het boekje bundelt talloze grappige, ontroerende en originele gedichten over honden. Bij wijze van voorproefje geef ik hier de eerste strofe van een gedicht van Edgar A. Guest, ‘The Dog’:

I like a dog at my feet when I read,

Whatever his size or whatever his breed.

A dog now and then that will nuzzle my hand

As though I were the greatest of men in the land,

And trying to tell me it’s pleasant to be

On such intimate terms with a fellow like me.


Voor de literaire snob:

Flush – Virginia Woolf

Een tweede boek vol echte woorden is een heel erg bekend boek van Virginia Woolf dat ik toch niet onvermeld kon laten, namelijk Flush. In dit korte, maar oh zo charmante boek tekent Woolf een biografie op van het leven van Flush, de bekende cocker spaniel van Elizabeth Barrett Browning. Op Woolfs onnavolgbare wijze en in haar wondermooie schrijfstijl volgen we de stream of consciousness van deze geliefde hond. De editie die ik heb, kocht ik in Londen bij Persephone Books in hun prachtige uitgave.


Voor de instagram-fanaat:

The Dogist – Elias Weiss Friedman

wp_20171107_037-800x450

Als volgende in het lijstje, is een van mijn favoriete koffietafelboeken, The Dogist. Dit boek wordt vaak beschreven als Humans of New York, maar dan met honden. Het boek is een verzameling van fotoportretten van allerlei honden die Friedman, aka ‘the dogist’, in zijn dagelijkse leven tegenkomt. Elke foto vertelt een eigen verhaal en geeft een kijkje in het leven en de karaktertjes van al die viervoeters. Ook zijn er doorheen het boek een aantal secties waar honden gegroepeerd worden, zoals bijvoorbeeld puppy’s, honden met bijzondere ogen, honden met een brede glimlach. Elke hondenfan wil dit vast op zijn/haar salontafel hebben liggen.

wp_20171107_041-2-800x450


Voor de humorist:

Wet Dog – Sophie Gamand

wp_20171107_170-800x450

Nog een van mijn favorieten is Wet Dog van Sophie Gamand. Ik had het al over dit boek in mijn artikel over koffietafelboeken (dat lees je hier) en het is steevast een van mijn favoriete boeken om op tijd en stond eens door te bladeren. De foto’s in dit boek, van honden tijdens hun bad of douche, zijn echt hilarisch en blijven leuk, keer en keer opnieuw.

wp_20171107_176-800x450


Voor de speelse lezer:

Plumdog – Emma Chichester Clark

wp_20171107_131-800x450

And last but not least, vermeld ik nog deze ultracharmante graphic novel van Emma Chichester Clark. Plumdog is geschreven als een dagboek van het hondje Plum. Het volgt Plum en haar mensenvriend Emma doorheen een heel jaar en vertelt over de spannende, leuke en droevige momenten uit hun leven. De korte tekstjes zijn aangevuld met prachtige illustraties. Dit boekje lees je in één ruk uit en doet iedereen die met honden samenleeft vast uitroepen: dat zou mijn hond sowieso ook zo zeggen!

wp_20171107_090-2-800x450

Zo, nu is het voorlopig misschien wel even genoeg met de crazy dog lady content. Hoewel… ?

Hebben jullie nog andere favoriete boeken over honden?

Veel liefs,

Lien

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *