Help! Het zijn examens…

Heyyy… Begint het voor jullie ook? Die oh zo leuke examenperiode? 🙁 Voor mij alvast wel, maandag heb ik mijn eerste examen. Gelukkig ben ik wel de 16de al klaar, al zijn drie weken examens met 8 vakken meer als genoeg hoor. 🙂 Vandaag wil ik jullie graag enkele tips geven voor de periode die voor de deur staat… Tips die mij helpen om positief te blijven en me niet al te slecht te voelen. Helaas kan ik er geen leuke periode van maken, toch hoop ik dat jullie iets hebben aan deze tips.

Praktische tips:

 1. Zorg voor een goede routine, probeer om op een vast uur op te staan en deel je studeer-dag op in blokken. Ik probeer meestal tussen 8 en 9 uur op te staan, zodat ik tussen 9 en 10 uur aan mijn bureau zit. Zo heb ik standaard 3 blokmomenten per dag, eentje tot voor het middageten, eentje tot aan het vieruurtje en eentje tot aan het avondeten. (en ja die etensmomenten daar trek ik me aan op 🙂 ) Als ik dan nog niet alles heb afgewerkt, is er na het avondeten nog tijd voor een vierde blokmoment.
 2. Houd je bureau ordelijk, niets zo irritant als een rommelige bureau en kamer, dit zorgt ook voor afleiding, dus vermijd dit. Zorg daarom dat je voor het studeren alles goed aan de kant legt zodat er geen storende factoren liggen.
 3. Drink geen energiedrankjes, wel water. Energiedrankjes zijn ongezond en zouden mogelijks schade kunnen toebrengen. Drink dit dus maar beter niet. Water is je beste vriend, zo zuiver je je hersenen voldoende. Tijdens de warme dagen kan je misschien ook een ‘home made ice tea’ maken (tijdens je pauze uiteraard 😉 ).
 4. Slaap! Probeer om op een schappelijk uur te gaan slapen, het is ook beter als je een uurtje ervoor al even kon ontspannen. Tijdens je nachtrust verwerken je hersenen alle informatie die je hebt opgeslagen, daarom is onze nachtrust ook zo belangrijk.

Stabilo (examens)

‘Emotionele’ tips:

 1. Ga wandelen, zorg dat je geregeld even buitenkomt zodat je hersenen voldoende zuurstof krijgen en dat je even beweegt. Wat in de zon gaan zitten kan ook al goed doen, of wat yogaoefeningen wanneer je last hebt van stress.
 2. Relativeer, probeer jezelf ervan te overtuigen dat fouten maken oké is. Dat het normaal is dat je soms even een ‘down-momentje’ hebt.
 3. Praat erover, wanneer je het even niet ziet zitten of je echt genoeg krijgt van al dat studeren werkt het voor mij om een babbeltje te doen. 🙂 (Want ja, babbeltjes helpen altijd) Zijn je ouders thuis? Kan je even een vriend of vriendin bellen? Heb je in huis nog iemand die examens heeft? Gewoon kort even afreageren en wat gaan zagen, ja soms mag dat. Zo blijf je er niet mee zitten, en kan je na die stoom af te blazen weer verder.
 4. Als je je afvraagt wat het nut van dat studeren is, dan kan het helpen om je de vraag te stellen waarvoor je studeert. Omdat je graag veel kennis wilt? Omdat je leert voor je droomjob? Of omdat je een diploma wilt? Er zal zeker wel iets zijn dat meespeelt waarom je studeert, dat voorop zetten kan zorgen voor een energieboost omdat je weet waarvoor je werkt.

Stabilo (examens)

Ontspannende tips:

 1. Neem ontspanning! Probeer om het uur even 5 tot 10 minuutjes te ontspannen. Je eet-pauzes zijn langere ontspannende momenten, maar geniet daar ook echt van en vergeet dan even het studeren. S’avonds is het ook goed om minstens 1 uur voor het slapen gaan iets leuk te doen, een filmpje kijken of wat surfen op het internet, je bezig houden met je creatieve hobby of wegdromen over de vakantie die eraan komt. Het zijn allemaal leuke dingen voor een ontspannende pauze tussendoor.
 2. Relax, zet alles soms even van je af. Ga even sproten, doe yoga of ga lekker even op je bed liggen. Een momentje inplannen waarbij je aan niets denkt wat te maken heeft met je studies.
 3. Laat je verwennen, vraag aan je ouders om voor eten te zorgen dat je graag eet. Probeer het wel geregeld gezond te houden, aangezien dat goed is voor de concentratie. (spinazie, vis, tomaten, …) Kijk s’avonds een leuke film of serie. Kleine dingetjes om jezelf te verwennen, kunnen voor extra motivatie zorgen, zo werkt het bij mij toch. 😉

Ik hoop dat jullie iets hebben aan deze tips, ik raad jullie vooral aan om je eigen manier van werken te volgen. Meestal werkt die toch het beste, omdat je er 100 procent achterstaat. Graag wens ik jullie heel veel succes met de examens en de blokperiode, ik geloof in jullie! En binnen enkele weken kan je terugkijken op deze ellendige periode, veel kans vanuit een veel betere situatie. (een vakantie in de zon, een avond met vrienden, of een dag in bed)

Veel succes!

Wat werkt voor jullie om gemotiveerd te blijven tijdens de examens?

Veel liefs,
Sofie

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *