Hygge

Hygge is hip. Ik denk dat de meesten onder jullie ondertussen wel al ergens gehoord of gelezen hebben over dit befaamde Deense concept. Er heerst de laatste tijd een ware hygge-hype, lijkt het wel. Er verschijnen op verschillende blogs lovende artikels over dit ‘nieuwe recept voor geluk’. Je kan geen boekenwinkel meer binnenwandelen of ze slaan je haast met de schattige hygge-boekjes om de oren. En ook op sociale media wordt er naarstig gehygge-hypet. (Maken we er maar ineens een nieuw werkwoord van.)

Een paar maanden geleden kon ik mijn nieuwsgierigheid niet meer de baas en besloot ik Louisa Thomsen Brits’ The Book of Hygge aan te schaffen. Ik was wel eens benieuwd naar dat Deense wondermiddel voor geluk. Want zeg nu zelf, in deze hectische tijden kunnen we allemaal wel wat extra geluk, evenwicht en sereniteit gebruiken. En laat dat nu net zijn waar het bij hygge allemaal om draait.

Hygge, uitgesproken als hue-gah, is een eeuwenoud Deens concept dat vrij vertaald kan worden als gezelligheid, geborgenheid of knusheid. De Denen worden beschouwd als een van de gelukkigste volken ter wereld, wat uiteraard doet speculeren naar wat nu precies hun geheim is. Volgens Thomsen Brits (en ongetwijfeld ook de vele andere auteurs van de hele resem hygge-boekjes) ligt een groot deel van dat geheim in het idee van hygge.

Al snel blijkt dat hygge niet zo eenduidig te definiëren is. Het is niet alleen een enorm veelzijdig woord, zo gebruiken de Denen het zowel als substantief, werkwoord, adjectief etc. Maar daarnaast is hygge iets dat in heel veel verschillende situaties aanwezig kan zijn. Het hoeft ook helemaal niets exclusief Deens of Scandinavisch te zijn, maar is een universeel gevoel van tevredenheid, rust en gezelligheid. Een lekkere maaltijd gedeeld met je dierbaren, een boswandeling met je trouwste viervoeter of een lekkere kop thee en een goed boek bij de open haard… Allemaal hygge.

Waar vooral de nadruk op ligt bij hygge, is op het koesteren van het geluk in al deze kleine dingen. Hygge gaat om het bewust in het nu van zulke momenten leven en een gevoel van geborgenheid, ontspanning en verbondenheid ervaren.

De meesten onder ons leven de dag van vandaag een behoorlijk hectisch en gejaagd leven, waarin we voortdurend overstelpt worden door allerlei impulsen (mails van het werk, notificaties van je sociale media, sluimerende stress voor deadlines). De kracht van hygge schuilt er dan net in om af en toe eens een stapje terug te nemen, te genieten van kleine momenten van geluk en ontspanning.

wp_20170415_040-800x450

The Book of Hygge is erg leuk geschreven en verzekert aangenaam en rustgevend leesvoer. Het boekje is opgedeeld in zes hoofdstukken, die elk een deelaspect van hygge nader belichten: belonging, shelter, comfort, wellbeing, simplicity en observance. Verder vind je doorheen heel het boek mooie foto’s en inspirerende quotes van bekende Denen, filosofen en schrijvers (laten we ze gewoon denkers noemen).

Over het algemeen is het boekje zeker een aanrader. Leuk om af en toe een stukje uit te lezen en stil te staan bij die kleine dingen van het leven. Voor wie geïnteresseerd is in hygge en wil weten of het de hype waard is, is het een mooie introductie in het concept.

Maar een nog grotere aanrader is het om te proberen hygge toe te passen op je dagelijkse leven. Of je het nu hygge noemt of niet, de waarde van die kleine gezellige momenten van rust en tevredenheid is universeel, en belangrijk voor ons allemaal. Neem wat tijd vrij voor je dierbaren, voor jezelf en voor ontspanning en geniet ten volle van het geluk dat je daarin vindt.

Du må hygge dig!

Veel liefs,

Lien

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *