Summer Reading List

De zomer staat voor mij altijd gelijk aan extra leesplezier. Zoals sommigen onder jullie misschien wel weten, ben ik een complete hamsteraar als het op boeken aankomt. In de zomermaanden bereikt die kleine verslaving meestal dan ook een van haar hoogtepunten. Het vooruitzicht van zonnige dagen relax in de tuin, uitstapjes naar het park, strandvakanties aan het zwembad, etc. doet bij mij altijd de leeskriebels hoog oplaaien. Niets leuker dan met een goed boek van het zonnige zomerweer genieten! Vandaag geef ik jullie dan ook met veel plezier een overzicht van mijn Summer reading list. Deze boeken staan hoog op mijn TBR, en ik kijk er heel erg naar uit om ze deze zomer te lezen.

Laten we beginnen met deze twee prachtige hardback debuutromans.

wp_20170805_007-3-493x800

‘Homegoing’ van Yaa Gyasi vertelt het verhaal van twee zussen uit Ghana. Een van de zussen wordt verkocht als slaaf en op een schip richting Amerika gezet, de andere blijft in Ghana zelf en trouwt daar met een slavenhandelaar. Doorheen het boek volgen we dan per hoofdstuk afwisselend de ene dan wel de andere tak van de familie, waarbij elk hoofdstuk verteld wordt door iemand van de volgende generatie. Door de generaties heen biedt het boek inzicht in het diep ingewortelde racisme, vanuit de onmenselijke praktijken van slavernij tot de wereld van vandaag. In het begin van het boek staat ook een stamboom van de familie, wat wel handig zal blijken bij het lezen denk ik, aangezien het boek per hoofdstuk nieuwe personages introduceert. Ik vind de setup van dit boek alvast enorm veelbelovend en dit is een van de boeken waar ik het meest naar uitkijk om deze zomer te lezen!

Het volgende is ‘Stay With Me’ van Ayobami Adebayo. Dit verhaal speelt zich af in de politiek turbulente jaren 80 in Nigeria. Het boek gaat over Yejide en haar man, die heel erg graag een kindje willen krijgen. Wanneer het koppel er niet in slaagt een kind te verwekken, wordt de man onder druk gezet van zijn familie om een tweede vrouw te nemen. Ik hoorde dat dit boek vol plot twists zit, die je absoluut niet kan zien aankomen. Echt iedereen die ik volg en die ik over dit boek hoorde spreken, is er laaiend enthousiast over. Daarbovenop haalde het boek ook nog eens de shortlist van de Baileys Women’s Prize for Fiction. Uiteindelijk kon ik mijn nieuwsgierigheid niet meer de baas en moest ik het boek aanschaffen zodat ik het pronto zelf kan lezen!

wp_20170805_045-2-800x450

Als volgende gooi ik nog wat non-fictie in de mix. Dit boek heb je in de voorbije jaren misschien wel al ergens voorbij zien komen, het is in ieder geval best wel gehypet. ‘Sapiens: A Brief History of Humankind’ van Yuval Noah Harari is, zoals de titel al doet vermoeden, een geschiedenis van onze mensensoort. Doorheen de verschillende revoluties die de mensheid meemaakte, leidt dit boek je van het ontstaan van de homo sapiens, tot de overheersing van deze rare tweevoeters (wij dus) van vandaag. Ik hoorde dat het boek op een heel boeiende manier verteld is, en dat het echt aanvoelt als een thriller. Verder staat er een lovende quote van Barack Obama op de achterflap, dus dat kan niet missen!

wp_20170805_095-2-800x450

De volgende twee boeken zijn wat lichter leesvoer. ‘A Man Called Ove’ van Fredrik Backman is een komisch drama. Het verhaal gaat over Ove, een wat oudere man, die zo ongeveer de meest norse man van de hele wereld moet zijn. De man is steeds aan het zeuren over zijn buren, winkeliers, joggers, kortom zowat de hele wereld rondom hem. Maar op een dag zal hier verandering in komen… Het boek belooft zowel heel wat grappige als ontroerende momenten, dus ik wacht alvast in spanning af op die lach en die traan!

Daarnaast heb ik ‘Villa America’ van Liza Klaussmann. Dit boek is losjes gebaseerd op een echte villa die bestaan heeft, en speelt zich af aan de Franse Riviera in de jaren 20. Het verhaal volgt Sara en Gerald Murphy, de bewoners van Villa America, die zowat alle grote sterren van de roaring twenties, zoals Picasso, Hemingway en Zelda en Scott Fitzgerald, onder hun vriendenkring mogen rekenen. Ik ben de laatste tijd helemaal into de literatuur uit die periode, en heb een nieuwe liefde ontdekt voor de verhalen van F. Scott Fitzgerald. Toen ik las dat een fictieve versie van hem in dit boek voorkomt, was mijn interesse dus meteen gewekt. Dit boek is eentje dat al op mijn lijst staat om begin september mee op vakantie te vertrekken. Alleen al door de zomerse cover en de setting aan de Côte d’Azur, lijkt het mij een ideaal strand- of zwembadboek.

wp_20170805_064-2-800x450

Natuurlijk kan ik het mij ook niet laten om wat feministische literatuur aan de lijst toe te voegen. Over gender kan je nooit genoeg lezen, denk ik dan! Dus daarom voegde ik weer drie nieuwe aanwinsten toe aan mijn feminisme-schap.

Als eerste heb ik ‘Everyday Sexism’ van Laura Bates. Dit boek is waarschijnlijk heel erg gekend onder de meesten van jullie. Wat uitgroeide uit een onlineproject dat Bates opstartte, werd een ware pijler van de vierde feministische golf. Het boek verzamelt allerlei ervaringen van vrouwen, jong en oud, die in het dagelijkse leven geconfronteerd worden met seksisme: van ongeoorloofde opmerkingen tot discriminatie op het werk tot zelfs ernstige seksuele aanranding. Bates klaagt hiermee aan hoeveel van die aspecten van seksisme al zo diep ingebakken zitten in onze cultuur en daardoor volledig genormaliseerd zijn. Een belangrijk boek voor al wie zich meer bewust wil worden van die problematiek! (Of beter gezegd, een belangrijk boek voor iedereen!)

Als volgende heb ik ‘Girls Will Be Girls’ van Emer O’Toole. Dit boek gaat dieper in op de studie van de performativiteit van gender, iets wat mij persoonlijk heel erg boeit. Het wil zeggen dat gender een rol is die iedereen binnen de maatschappij aanneemt, omdat je het op die manier aangeleerd krijgt, en omdat het al jaren en jaren zo is. O’Toole neemt nu een grappige nieuwe blik op die problematiek. Ik las al de eerste paar pagina’s en moest meteen al heel hard lachen en mee knikken, dus dit wordt eentje right up my street, denk ik!

En als laatste feminisme-boek heb ik nog deze mooie editie van ‘The Feminine Mystique’ van Betty Friedan opgepikt. Dit was een van de belangrijke boeken over feminisme in de jaren 60, en was daarmee een brandversneller in de tweede feministische golf. Het moet dan ook in die tijd een hele sensatie geweest zijn. Maar ook vandaag is het (spijtig genoeg) nog relevant, al was het maar om de geschiedenis van feminisme beter te begrijpen, en daarom wou ik deze klassieker zelf ook lezen. Het boek geeft in de eerste plaats inzicht over de problematiek van hoe vrouwelijke emancipatie beknot werd/wordt door het idee van ‘de brave moeder, de huisvrouw achter het fornuis’.

wp_20170805_082-3-482x800

Ik kan het me ook nooit laten om ten alle tijden wat poëzie op mijn leeslijst staan te hebben. Ik lees namelijk heel erg graag poëzie, en dat is op een rustige zomeravond vaak een welgekomen afwisseling. Ik koos voor deze prachtige (kijk eens hoe preeetty!) editie van ‘Ariel’ van Sylvia Plath. Deze bundel omvat de meest bekende gedichten van Plath. Vele hieruit heb ik dan ook al eens ergens of ooit gelezen. Maar het zal zeker fijn zijn om die te herlezen (gedichten kan je eeuwig herlezen) en om ook degene die ik nog niet las te ontdekken. Verder had ik nog geen enkele dichtbundel van Sylvia Plath in mijn bezit, dus *schouderklopje* goede aanwinst!

En dan nu de twee laatste boeken uit mijn wat ambitieus uitgelopen leeslijst…

wp_20170805_028-2-800x450

Als eerste, ‘Do Not Say We Have Nothing’ van Madeleine Thien. Deze roman speelt zich af in Canada, waar de jonge Marie en haar moeder de Chinese Ai-ming in huis nemen. Ai-ming vluchtte weg uit China als gevolg van de protesten op het Tiananmenplein. Wanneer Ai-ming begint te vertellen over haar familiegeschiedenis, heeft dat ook ingrijpende gevolgen voor Marie. Het boek speelt zich af tegen de achtergrond van de Culturele Revolutie in China uit de jaren 60, een periode uit de geschiedenis waar ik eerlijk gezegd maar bitter weinig van af weet. Maar ik ben alvast heel erg benieuwd om door middel van dit boek wat meer te leren. Het boek stond op de shortlist van de Man Booker Prize 2016 én de Baileys Women’s Prize for Fiction 2017, dus het komt alvast met top aanbevelingen!

En mijn laatste boek op de lijst is ‘The Sellout’ van Paul Beatty. Dit boek won de Man Booker Prize in 2016. Het boek is naar verluid een loeischerpe satire dat een licht schijnt op het hedendaagse racisme in de Verenigde Staten. Ik vind het altijd belangrijk om romans te lezen die met een kritisch oog inzicht kunnen geven in de problemen van vandaag, en dit boek is daar een uitstekende kandidaat voor. De verteller van het boek groeit op in een getto in Los Angeles. Wanneer zijn vader gedood wordt door de politie in een schietpartij, komt hij er alleen voor te staan. Het boek zal zeker geen luchtig leesvoer zijn, ik hoorde ook dat de Beatty’s satire er absoluut geen doekjes om windt. Maar wel heel erg belangrijk, dus ik ben wel razend benieuwd!

Hebben jullie een of meerdere van deze boeken al gelezen? Wat staat er op jullie Summer reading list?

Veel liefs,

Lien

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *